Bitclix

tisdag 25 januari 2011

Solsidan bästa svenska humorserien?

Solsidan är en svensk komediserie som hade premiär den 29 januari 2010 på TV4.
Serien handlar om Alex (Felix Herngren) och Anna (Mia Skäringer) som väntar sitt första barn och har precis flyttat till Alex barndomshem i Solsidan, Saltsjöbaden. Alex försöker få Anna att trivas samtidigt som han umgås med sin gamla ungdomsvän Fredde.
En andra säsong började sändas söndagen 16 januari 2011.
Första avsnittet av den andra säsongen slog alla tittarrekord och sågs av hela 2,530,000 tittare i Sverige. Det är den högsta tittarsiffran TV4 haft på tio år, bortsett från två avsnitt av Let's Dance som kom upp i samma nivå.

Felix Herngren är en av skaparna bakom solsidan och spelar även en av huvudrollerna. Herngren beskrev serien "lite som en fortsättning av filmerna Vuxna människor och Varannan vecka. I den andra säsongen är även Johan Rheborg med och skriver manus och regisserar samtidigt som även han har en av de stora huvudrollerna.
Fredrik Arefalk, TV4:s programchef, kallade serien en "modern komedi med vass humor" och var "oerhört stolt och glad" över de komiker som medverkar i serien.
Solsidan vann pris som årets program och årets humorprogram på prisutdelningen Kristallen 2010

Lite kort om Solsidan säsong 1:
Alex är en 39-årig tandläkare som flyttar tillbaka till sitt barndomshem i Saltsjöbaden med sin flickvän Anna. Tillsammans väntar de sitt första barn. Anna arbetar som skådespelare och känner sig främmande i Alex hemstad. Alex mamma Margareta har sålt huset till Alex och Anna, men anser att hon fortfarande får titta in när hon vill. Fredrik Schiller är Alex gamla vän som bor i ett av Saltis flottaste hus med sin fru Mikaela "Mickan" och två barn. Ove Sundberg är en annan av Alex barndomsvänner som anses vara den tråkigaste i Saltsjöbaden. Han bor med sin "snåla och tråkiga" fru Anette. Säsongen avslutas med att Alex och Anna får sitt första barn.

Lite kort om Solsidan säsong 2:
I säsong två gifter sig Alex & Anna. Till bröllopet kommer Annas föräldrar dyka upp. Pappan är en förtidspensionerad yrkesmilitär som är konflikträdd och har väldigt dålig självkänsla. Annas mamma är en 60-årig bimbo och före detta "beauty queen" som är väldigt självupptagen. Anna och Mickan ska "få ta mer plats och utvecklas" i säsong två, för enligt Herngren får man "rikta strålkastaren åt lite olika håll ju fler säsonger man gör." Även Alex granne Malmberg kommer att synas mer, för han får ihop det med Alex mamma. Fredde och Mickan har en kris i förhållandet och är nära att separera i ett avsnitt. Josefine säger att hennes karaktär råkar ut för sjuka saker, även Anna dras in i detta. Henrik Dorsin berättade i "Hellenius Hörna" att hans roll, "Ove" ska synas lite mer i säsong 2 än han gjorde under den gångna.

Här kommer ett YouTube klipp med roliga scener från säsong 1.
Säsong 1 finns nu att köpa på DVD



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade