Bitclix

torsdag 17 februari 2011

Åsa-Nisse Wälkom to Knohult!

Åsa-Nisse (Nisse på Åsen), är en litterär figur som skapades av Stig Cederholm och som hade premiär i en en kort humoristisk novell i veckotidningen Tidsfördriv, 1944. Serien kom först 1955 ritad av Gösta Gummesson. I tidningen 91:an har Åsa-Nisse varit med sedan starten 1956.

Åsa-Nisses egentliga namn och ursprungliga namn i de tecknade serierna är Efraim Erik Nilsson, men i filmerna och i vissa serier har han fått namnet Nils Nilsson. Figurerna och miljön är hämtade från verkligheten, men fritt ändrade. Namnet Åsa-Nisse är taget från en man som inte bodde på Åsen i Knohult, utan på Åsen i närbelägna Järsnäs, och som aldrig jagade.

Mellan 1949 och 1969 producerades sammanlagt 20 Åsa-Nisse-filmer. De flesta filmerna hade man med någon populär artist eller musikgrupp, som till exempel Bertil Boo, Hep Stars, Jokkmokks-Jokke, Mona Wessman eller Jerry Williams. Ett annat återkommande grepp var något slag av vansinnesfärd, antingen i Åsa-Nisses bil Eulalia II (Ford, modell B, årsmodell 1932) eller i båt. Åsa-Nisse-filmerna var säkra kassasuccéer och publiken älskade filmerna, medan så gott som alla filmkritiker fnös åt filmerna. (
De flesta fakta är hämtade från Klassikerfilm.se)

Om den senaste Åsa-Nisse filmen ”Åsa-Nisse Wälkom to Knohult” säger filmkritikern Hans Wiklund:
- Många missuppfattar filmens uppdrag – att underhålla publiken!

Själv har jag bara sett trailern än så långe men jag tror att alla som kollar på filmen kommer att få sig ett gott skratt och det behöver vi alla. Kolla in trailern från YouTube:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade