Bitclix

onsdag 23 februari 2011

Ettåring super och röker joint!

En ettåring som super, röker joint och trashar restauranger i Las Palmas på Gran Canaria korades till årets mottagare av Startsladden – ett kortfilmspris värt 800 000 kronor för vinnaren.

Det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden som delas ut under Göteborgs Internationella Film Festival gick i år till ”Las Palmas” av Johannes Nyholm. Juryns motivering lyder. "Startsladden 2011 går till en tragikomisk film i en galen värld som känns otäckt bekant. En genial hybrid av Sällskapsresan och Easy Rider som går rakt in i våra hjärtan". Las Palmas fick också festivalpriset Publikens röst.

Filmen är 14 minuter lång och handlar om Marja, en svensk charterturist i medelåldern som är på solsemester. Marja spelas av ettåriga Helmi Hellrand Nyholm och hennes motspelare är marionettdockor. Det är också fullt begripligt att en mycket ung skådespelerska axlar huvudrollen. Det är ju så att när vi dricker sprit släpper våra hämningar. Ett litet barn har inga hämningar och kan därför spela denna roll väldigt bra. Spriten föryngar ju oss vuxna och tar oss ner till dagisnivå ;)


Tack vare YouTube kommer vi nog att få se mycket bra kortfilm framöver. Många i den yngre generationen är ju redan innan de kan skriva riktigt bra på att förmedla sig med film idag vilket bådar gott för kortfilmens framtid..

Startsladden är ett av världens största kortfilmspriser och består av filmteknik och kontanter till ett värde av cirka 800 000 kr från: Teknik och leverantörsföretagen i branschorganisationen Resurs, Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Folkets Bio, Svensk Filmindustri, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film i Väst, Filmpool Nord och Teaterförbundet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade