Bitclix

söndag 6 februari 2011

Psalm 21 och Petra Mede är Psalm 21

Psalm 21 skräck från 2009 av Fredrik Hiller med Jonas Malmsjö och Niklas Falk. Det är en skräckfilm av klassiskt snitt, en svensk replik till filmer som "The Ring" och "The Grudge", och som sådan har "Psalm 21" en konsekvent och uppriktig fräschör. Och läskigt är det, stundtals fruktansvärt obehagligt.


Helvetet har öppnats.

Prästen Henrik Hornéus har följt i sin predikande fars fotspår, men har lämnat den lilla norrländska byn Borgvattnet för en församling i Stockholm. Men det förflutna vill inte släppa taget och Hornéus plågas av brutala syner och mardrömmar där bland annat hans döda mor dyker upp. När han nås av beskedet att hans far omkommit under mystiska omständigheter beger han sig hemåt för att närvara vid begravningen och söka svar. Han möts då av en sektlik församling som tycks ruva på både en och annan mörk hemlighet - och i takt med att Hornéus börjar gräva i det förflutna blir demonerna allt mer aggressiva.




Vid guldbaggegalan 2011 passade Petra Mede på att göra en parodi på filmen. Ni som inte vågar se orginalfilmen kanske kan kolla denna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade